Filomathia Greek Language Centre

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ "ΝΑΥΤΙΛ(Λ)ΟΜΕΝΟΥΣ"

Γενικά - Ημερομηνία εκλογών
Στις 6 Μαΐου 2012 θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Εθνικού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 7η πρωινή ώρα και θα λήξει την 19η ώρα της ίδιας ημέρας. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1994). Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού:
Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Πού θα ψηφίσουμε
Οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δεκαπέντε (15) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.

Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν). Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΑριθμός εδρώνΣταυροί Προτίμησης
Έβρου
4
μέχρι 2
Ροδόπης
3
1
Ξάνθης
3
1
Δράμας
3
1
Καβάλας
4
μέχρι 2
Α΄ Θεσσαλονίκης
16
μέχρι 4
Β΄ Θεσσαλονίκης
7
μέχρι 2
Σερρών
7
μέχρι 2
Χαλκιδικής
3
1
Κιλκίς
3
1
Πέλλης
4
μέχρι 2
Ημαθίας
4
μέχρι 2
Πιερίας
4
μέχρι 2
Φλωρίνης
2
1
Κοζάνης
5
μέχρι 2
Καστοριάς
2
1
Γρεβενών
1
1
Ιωαννίνων
5
μέχρι 2
Άρτας
3
1
Θεσπρωτίας
1
1
Πρεβέζης
2
1
Λαρίσης
8
μέχρι 3
Μαγνησίας
5
μέχρι 2
Τρικάλων
5
μέχρι 2
Καρδίτσης
5
μέχρι 2
Κέρκυρας
3
1
Λευκάδας
1
1
Κεφαλληνίας
1
1
Ζακύνθου
1
1
Αιτωλ/νίας
8
μέχρι 3
Αχαϊας
9
μέχρι 3
Ηλείας
6
μέχρι 2
Φθιώτιδος
5
μέχρι 2
Ευρυτανίας
1
1
Φωκίδος
1
1
Βοιωτίας
4
μέχρι 2
Ευβοίας
6
μέχρι 2
Α΄ Αθηνών
17
μέχρι 4
Β΄ Αθηνών
42
μέχρι 4
Α΄ Πειραιώς
6
μέχρι 2
Β΄ Πειραιώς
8
μέχρι 3
Αττικής
12
μέχρι 3
Κορινθίας
4
μέχρι 2
Αργολίδος
3
1
Αρκαδίας
3
1
Μεσσηνίας
5
μέχρι 2
Λακωνίας
3
1
Λέσβου
3
1
Χίου
2
1
Σάμου
1
1
Κυκλάδων
3
1
Δωδεκανήσου
5
μέχρι 2
Χανίων
4
μέχρι 2
Ρεθύμνης
2
1
Ηρακλείου
8
μέχρι 3
Λασιθίου
2
1
Σύνολο
288


Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι κληρικοί
Οι δικαστικοί, οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα ψηφίζοντας τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.

Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι αυτών
Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν τους ίδιους υποψήφιους σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ' αυτόν, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται αυτό το εκλογικό τμήμα. Οι ανωτέρω ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του Κράτους. Για το σκοπό αυτό υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ο δήμος που είναι γραμμένοι.

Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν καθήκοντα σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν τα καθήκοντά τους σε αμιγές εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν τα καθήκοντά τους σε μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους υποψηφίους όποιας βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού προτιμούν.

Πού ψηφίζουν οι άνδρες φρουράς
Σε περίπτωση που διατίθεται φρουρά για τη φύλαξη εκλογικού τμήματος, το προσωπικό αυτής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) άτομα ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα που φρουρεί.

Οι εκλογείς αυτοί, ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, που επικυρώθηκαν από το οικείο πρωτοδικείο.

Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή αυτός που διευθύνει το έργο της βεβαιώνει με πρακτικό ότι, αυτοί που ψήφισαν στο τμήμα ως άνδρες της φρουράς του, ανήκουν στην φρουρά του.

Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες
Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας τους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους. Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Πού ψηφίζουν οι ναυτικοί
Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα Η αναγνώρισή τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής γίνεται, με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.

Popular Posts

Ετικέτες

ΑΘΛΗΤΙΚΑ (2) ΑΛΚΟΟΛ (2) ΑΝΟΙΧΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (3) ΑΠΕ (1) ΑΠΟΚΡΙΕΣ (5) ΑΣΤΕΙΟ (61) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (2) ΒΙΒΛΙΟ (15) ΒΙΝΤΕΟ (116) ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ (1) ΓΚΙΝΕΣ (2) ΓΛΥΠΤΑ (2) ΓΥΝΑΙΚΕΣ (5) ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ (2) ΕΚΔΗΛΩΣΗ (49) ΕΚΛΟΓΕΣ (3) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (2) ΕΛ.ΑΣ. (1) ΕΛΛΑΔΑ (13) ΕΠΙΣΤΗΜΗ (5) ΕΡΕΥΝΑ (8) ΕΡΩΤΑΣ (3) ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (14) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ (1) ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ (1) ΘΕΑΤΡΟ (1) ΙΑΠΩΝΙΑ (1) ΙΑΤΡΙΚΑ (1) ΙΣΤΟΡΙΑ (5) ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1) ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (3) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (16) ΚΙΣΑΜΟΣ (1) ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (1) ΚΟΥΦΑ (34) ΚΡΗΤΗ (31) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (3) ΜΗΧΑΝΕΣ (4) ΜΟΥΣΕΙΟ (1) ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ (2) ΜΟΥΣΙΚΗ (36) ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (4) ΝΕΑ (13) ΝΙΚΟΥ (1) ΞΥΛΟΥΡΗΣ (1) ΟΗΕ (1) ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ (2) ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (2) ΠΑΙΧΝΙΔΙ (2) ΠΑΝΟΥΣΗΣ (1) ΠΑΠΑΚΩΝΤΣΑΝΤΙΝΟΥ (1) ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (1) ΠΑΡΑΛΙΕΣ (6) ΠΕΡΙΕΡΓΑ (23) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (21) ΠΙΚΑΣΟ (1) ΠΟΙΗΣΗ (1) ΠΟΛΙΤΙΚΗ (18) ΠΟΥΤΙΝ (2) ΡΕΜΠΡΑΝΤ (1) ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (2) ΣΑΡΔΑΜ (1) ΣΕΦΕΡΗΣ (1) ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (1) ΤΑΒΛΙ (1) ΤΕΧΝΗ (35) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (19) ΤΖΟΠΛΙΣ (1) ΤΖΟΥΛΙΑ (2) ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ (4) ΤΗΛΕΦΩΝΟ (2) ΤΟΛΚΙΝ (2) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (19) ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ (2) ΧΑΝΙΑ (114) ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ (1) ΧΙΟΥΜΟΡ (34) ΧΟΡΟΣ (1) ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (1) ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ (1) AL DI MEOLA (1) ALEXANDRA RICHARDS (1) ALONSO (1) BEATLES (3) BLOG (2) BMW (1) COMIC (6) CONAN (1) DAVIDGE (1) DIO (1) FORMULA (1) FUNNY PHOTOS (24) GAME OF THRONES (1) GOOGLE (1) HARRY POTTER (3) HEAVY METAL (1) HOBBIT (3) HUMOR SONGS (4) INTERNET (6) KEITH RICHARDS (1) LENNON (3) LORD OF THE RINGS (2) MAGGIE REILLY (1) MANOWAR (1) MONEY TALKS (1) NABIHA (1) NASA (2) OPERA (1) PHOS SOLUtions (1) RIHANNA (1) RIP (1) ROCKA ROLLA (1) ROLLING STONES (2) SARKOZIX (1) SEX (11) SEXY PHOTOS (5) SHAKIRA (2) SHOCK (6) STEPPENWOLF (1) SUPERTRAMP (1) U2 (1) VAN GOGH (1) WAGNER (1) WALKMAN (1)
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hosted Desktops